„Já kimči“ je příběhem o trojici přátel, zapálených domácích výrobců korejského kvašeného zelí kimči. Vystupujeme v něm pod našimi skutečnými jmény, protože dokumentární esej na pomezí tří žánrů (Petra Hůlová: text, Petr Vrba: hudba, Jiří Havlíček: video) je naší autofikcí. Fermentace zelí je nám postupem času nejen vším, co je v životě podstatné, ale rovněž pravdivým zrcadlem dnešní společnosti. Příběh s flashbacky do let našeho společného mládí je záznamem o vzniku komunity, která začíná gurmánstvím a končí vizí společenského uspořádání.
Změny na bakteriální úrovni, ke kterým při fermentaci dochází, užíváme jako užitečné zrcadlo fungování společnosti. Zatímco neschopnost autoregulace divoce se množících bakterií, které umírají po vyčerpání zdrojů svého prostředí v sudu je paralelou naší společnosti, provázanost našeho těla s naším bakteriálním ne-já, otvírá důležité téma symbiózy. Téma fermentace v českém kontextu již tímto interpretačním způsobem otevřel projekt Fermentace Petra Vrby a Radima Labudy, z něhož vycházíme a navazujeme na něj.
V rámci našeho projektu pracujeme intenzivně s uměleckou hyperbolou, autostylizací, a ironií. Text výrazně pracuje s prvky absurdity a humoru v kombinaci s jazykem internetu, příruček a kuchařských receptů. Napětí textové části tak vychází nejen z příběhu samotného, ale rovněž z kontrastního užívání rozmanitých výrazových prostředků.
Autoři a performeři: Petra Hůlová, Petr Vrba, Jiří Havlíček
Světelný design: Pavel Havrda
Dramaturgická spolupráce: Johana Ožvold
Foto: Martin Špelda
Více: ZDE
Podpořili: MKČR, Státní fond kultury ČR, Praha 7